فهرست مطالب

نشریه سیاست دفاعی
پیاپی 119 (تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/06/31
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیررضا جعفری هرندی، عباس کشاورز شکری*، شهره پیرانی صفحات 11-42
    با توجه به اهمیت نهادهای نظامی امنیتی و نقش آن در عملکرد سایر نهادهای سیاسی، اقتصادی و فرهنگی، قدرت های بزرگ همواره سعی داشته اند در شکل نوین استعمار، فرایندهایی را در کشورهایی با دولت های شکننده یا جوامع متاثر از جنگ طراحی و اجرا کنند که حتی درصورتی که حاکمانی غیرهم سو با سیاست های غرب نیز بر سر کار آمدند، سیاست های کلی به ویژه در حوزه نظامی امنیتی، هم سو با منافع این قدرت ها باشد. اشغال عراق توسط ایالات متحده آمریکا در سال 2003 میلادی در همین راستا قرار دارد. آمریکا تلاش گسترده ای کرد تا ضمن نهادسازی در حوزه نظامی امنیتی عراق جدید، ساختاری فراهم کند که با روی کارآمدن دولت ها و جریان های سیاسی مختلف، همواره در خدمت منافع ایالات متحده باشد بنابراین، هدف اصلی این مقاله، تحلیل و بررسی نهادسازی نظامی امنیتی آمریکا در عراق جدید است. این پژوهش برای گردآوری داده ها از روش اسنادی و برای تحلیل داده ها از روش توصیفی تحلیلی بهره گرفته است. داده های این تحقیق نشان می دهد ایالات متحده آمریکا با اشغال عراق در سال 2003 میلادی، تلاش همه جانبه ای را برای نهادسازی در عراق در ابعاد نظامی و امنیتی صورت داده است و توانست ساختارهایی را برای تامین منافع خود در این کشور ایجاد کند.
    کلیدواژگان: عراق، آمریکا، نهادسازی نظامی، نهادسازی امنیتی
  • امیر ساجدی*، محمدبشیر بازگیر صفحات 43-68

    پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران، دولتهای مختلف در ایالات متحده آمریکا سعی کردند تا با کمترین هزینه، بتوانند ضمن تامین منافع خویش در مواجهه با جمهوری اسلامی ایران، موقعیت هژمونیک و برتری خویش را در جهان تثبیت و تا حد امکان، از روی آوردن به گزینه های سختافزاری پرهیز کنند. در این راستا استفاده از ابزار تحریم اقتصادی به ویژه تحریم نفتی جمهوری اسلامی ایرا،ن همواره مدنظر سیاست مداران کاخ سفید بوده است. استفاده از ابزار تحریم گرچه زیانهایی را متوجه کشور موردهدف می کند؛ ولی تحریم به طور مستمر، عواقب داشته و منجر به کاهش کارایی این ابزار شده و تحریمکننده نیز از آسیبهای آن بی نصیب نخواهد ماند. با توجه به این موارد، هدف نوشتار حاضر بررسی تاثیر تحریم های نفتی جمهوری اسلامی ایران بر اقتصاد هژمونیک آمریکا است. سوال اصلی مقاله این است که اعمال تحریمهای نفتی علیه جمهوری اسلامی ایران، چه پیامدهایی را متوجه اقتصاد هژمونیک ایالات متحده آمریکا کرده است؟ در پاسخ به این سوال، فرضیه مطرح آن است که تحریمهای نفتی اعمال شده طی سالیان گذشته، ضمن ازدست دادن کارایی حداکثری خود، به مرور زمان منجر به تضعیف موقعیت هژمونیک ایالات متحده در جهان شده و هزینه های اقتصادی و سیاسی زیادی را متوجه دولت آمریکا کرده است. روش پژوهش با توجه به ماهیت آن توصیفی تحلیلی است.

    کلیدواژگان: تحریم نفتی، اقتصاد هژمونیک ایالات متحده، جمهوری اسلامی ایران، کاهش ارزش دلار
  • رضا محموداوغلی*، مرتضی ابراهیمی، حسین فتاحی اردکانی صفحات 69-103
    هدف این پژوهش، بررسی علل، زمینه ها و پیامدهای جنگ دوم قره باغ و نقش بازیگران منطقه ای ازجمله روسیه و ترکیه در آن است. درگیری قره باغ یکی از اختلافات مداوم در فضاهای پس از فروپاشی شوروی سابق بوده است که در طول سه دهه مناسبات سیاسی و امنیتی، قفقاز جنوبی را تحت تاثیر قرار داده است. در پاییز سال 2020، یک جنگ شش هفته ای، دینامیک سه دهه جدال بین آذربایجان و ارمنستان را بر سر منطقه موردمناقشه قره باغ تغییر داد و جنگی تمام عیار بین دو بازیگر بر سر بحران قره باغ شکل گرفت. این پژوهش سعی دارد به بررسی وضعیت سیاسی نظامی جنگ دوم قره باغ و نقش بازیگران منطقه ای ازجمله روسیه و ترکیه در این جنگ بپردازد و پیامدهای سیاسی و امنیتی این جنگ را بررسی کند. به نظر می رسد جنگ دوم قره باغ تحت تاثیر تغییر توازن قدرت بین ارمنستان و آذربایجان و تغییر رویکرد سیاسی بازیگران منطقه ای (روسیه و ترکیه) نسبت به بحران قره باغ رخ داده است. روش تحقیق در این مقاله موردی، زمینه ای تاریخی است و روش گرداوری داده ها، مطالعه اسنادی است.
    کلیدواژگان: جنگ، قره باغ، آذربایجان، ارمنستان
  • داود حیدری، حسن درزبان رستمی*، محسن اسلامی صفحات 105-130
    پژوهش حاضر با هدف شناسایی راه کارهای به کارگیری فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی (MICT) در راستای ارتقای امنیت و توسعه پایدار سواحل خلیج فارس و مکران جنوبی انجام شده است. روش تحقیق ترکیبی شامل روش های کیفی و کمی است. در بخش کیفی، جامعه آماری شامل مدیران امنیتی و اساتید حوزه توسعه پایدار و هم چنین پژوهش گران حوزه خلیج فارس بوده است که درنهایت، پس از مصاحبه با 14 نفر اشباع نظری حاصل شده است. در بخش کمی، جامعه آماری شامل کلیه روزنامه نگاران، اصحاب رسانه و مطبوعات در حوزه های اقتصادی، گردشگری، فرهنگی، امنیت اجتماعی و توسعه در منطقه مکران جنوبی بوده است که با استفاده از روش نمونه گیری تمام شمار، پرسش نامه در بین 247 نفر توزیع شده است.نتایج بخش کیفی پژوهش بیانگر آن است که از دیدگاه مصاحبه شوندگان، توسعه خطوط فیبر نوری و زیرساخت های فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی می تواند به توسعه ارتباطات انسانی، توسعه شهرنشینی، گردش آزاد اطلاعات، محرومیت زدایی و ارتقای امنیت در خلیج فارس و منطقه مکران منجر گردد. علاوه براین، یافته های کمی پژوهش بیانگر آن است که بین توسعه فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی و شناخت عوامل عقب ماندگی و پرهیز از آن در منطقه، تشویق نخبگان بومی برای بازگشت به منطقه، تشویق سرمایه گذاران خارجی جهت سرمایه گذاری در منطقه مکران، رشد گردشگری و جلب توریسم در منطقه، شناخت استعدادهای انسانی و جغرافیایی منطقه، رشد سرمایه اجتماعی و امنیت اجتماعی ساکنین منطقه ارتباط معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: فناوری های نوین ارتباطی و اطلاعاتی، امنیت، توسعه پایدار، خلیج فارس، منطقه مکران
  • مجتبی بابایی، علیرضا کمالی فرج الله زاده* صفحات 131-152

    تاثیر استراتژی و ملاحظات استراتژیک بر پدیده جنگ، چه در تصمیم برای اجرا یا عدم اجرای جنگ و چه بر نحوه اجرای آن، غیرقابل انکار است؛ اما پاسخ به این پرسش که کدام یک از بخش های حقوق جنگ از این ملاحظات متاثر شده و این تاثیر در هر یک از این وجوه به چه شکل بوده است، به تحلیل دقیق هر دو شاخه مطالعاتی نیاز دارد. حقوق جنگ در کلیت آن به واسطه مدنظر قراردادن این ملاحظات به شکل یک مجموعه حقوق اصل محور، با سعی در توازن میان اصل ضرورت نظامی و اصل انسانیت شکل گرفته و قواعد آن، ویژگی عموم و اطلاق دارند. چنین ویژگی هایی تفسیر و اجرای حقوق جنگ به ویژه اصول بنیادین آن را، بیشتر مستعد تاثیر از این گونه ملاحظات قرار می دهد. این مقاله درصدد آن است که این تاثیرات را شناسایی و وجوه و نحوه این تاثیرات را بر اصل مذکور آشکار کند. یافته های این تحقیق نشان داد اگرچه ملاحظات استراتژیک براصول اساسی و قواعد حاکم بر حقوق جنگ تاثیر بسزایی داشته؛ اما در تبیین مسایل مربوط به حقوق جنگ نادیده گرفته شده و این موضوع، به نتیجه گیری ها و تفاسیر نادرست از این مجموعه حقوقی منجر شده است.

    کلیدواژگان: استراتژی، حقوق جنگ، ملاحظات استراتژیک، اصل ضرورت نظامی، مزیت نظامی
  • سیروس حاجی زاده* صفحات 153-182
    همواره در شکل گیری پیمان امنیتی دفاعی، مواردی چون ساختار نظام بین الملل، نیازهای امنیتی و جهت گیری های سیاسی موثرند. در این پیوند عواملی نظیر قدرت نظامی، ساختارهای بین المللی، درک از تهدید، اهداف پیمان دفاعی، همبستگی و انسجام میان اعضا و نهایتا تهدید مشترک در کاربست یک پیمان دفاعی موثر است. در این زمینه، همواره یکی از مهم ترین دغدغه های جمهوری اسلامی در منطقه غرب آسیا، شکل گیری پیمان های امنیتی چندجانبه برمبنای ژیوپولیتیک تهدید و با محوریت تخاصم علیه کشورمان بوده است. این نگرانی ازسوی جمهوری اسلامی به خصوص پس از تحولات 2011 و گسترش قیام های عربی در منطقه غرب آسیا و شمال آفریقا افزایش نیز یافته است. در این میان متغیرهای متعددی منجر به عدم شکل گیری پیمان های امنیتی یک جانبه ای علیه ایران شده است که می توان در این خصوص به عدم قطعیت، وضعیت آنارشی و بی ثباتی فضا در غرب آسیا اشاره کرد؛ به گونه ای که تا حدود زیادی پیش بینی حرکت بعدی بازیگران در چنین شرایطی را با مشکل مواجه کرده است بنابراین، ارزیابی نحوه قطب بندی های منطقه، نقش بازیگران منطقه ای و دخالت قدرت های فرامنطقه ای در تبیین موضوع، اهمیت فراوانی دارد. هدف از این پژوهش، بررسی میزان ظرفیت های ذاتی این رویکرد در تبیین پویش های امنیتی منطقه است. روش پژوهش، توصیفی تحلیلی و روش جمع آوری داده ها به صورت کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: روندهای امنیتی، قطب بندی های منطقه ای، بازیگران منطقه ای، بازیگران فرامنطقه ای، تحولات 2011 جهان عرب
  • سید حامد موسوی، مجید عادلی* صفحات 184-214

    پس از وقوع حادثه یازده سپتامبر در سال 2001، مبارزه با تروریسم جهانی به بهانه ای جهت اتخاذ سیاست های تهاجمی ایالات متحده در بسیاری از مناطق جهان تبدیل گردید. دستاویز مقابله با گروه های تروریستی که موجب لشکرکشی به غرب آسیا شد و در سال های پس از آن با اتخاذ استراتژی جنگ نیابتی، آتش نزاع و درگیری را در این منطقه روشن نگاه داشت؛ سیاستی که دیگر مناطق ازجمله شرق آسیا را هم به یک منطقه همواره ملتهب تبدیل کرد. مسیله ای که به واسطه نفوذ جریانی تحت عنوان مجتمع نظامی صنعتی و اضلاع متنفذ آن در ساختار قدرت آمریکا صورت پذیرفته و نقش اندیشکده ها به عنوان یکی از ارکان این جریان در آن بسیار پررنگ است. به همین جهت در پژوهش پیش رو، با طرح این سوال که جریان مجتمع نظامی صنعتی چه تاثیری بر سیاست خارجی ایالات متحده پس از یازده سپتامبر داشته است، این فرضیه را به آزمون می گذاریم که جریان مجتمع نظامی صنعتی آمریکا پس از یازده سپتامبر، با استفاده از بازوان تاثیرگذار خود به ویژه اندیشکده ها، باعث اتخاذ سیاست های جنگ طلبانه و در پی آن، ایجاد بحران در بسیاری از مناطق جهان گردیده که نتیجه آن، انعقاد قراردادهای تسلیحاتی با صنایع نظامی و فروش جنگ افزار به بسیاری از کشورهای درگیر است. درواقع این پژوهش با روش ترکیبی، استفاده از منابع کتابخانه ای و بهره برداری از منابع اینترنتی، به تبیین تاثیر مجتمع نظامی صنعتی و به طور ویژه رکن موثر آن یعنی اندیشکده ها در سیاست خارجی جنگ طلبانه ایالات متحده می پردازد.

    کلیدواژگان: پیمانکاران نظامی، بوئینگ، جنگ، لاکهید مارتین، نورثروپ گرومن
|
  • Amirreza Jafari Harandi, Abbas Keshavarz Shokri *, Shohreh Pirani Pages 11-42
    Development studies now focus on human resource and human resource development analysis levels. Accordingly, this research is generally concentrated on the individual aspects of HRM. Researches regarding this field are various in terms of concepts, methods and approaches, each of which refers to parts of the individual development model. Therefore, this research aims at developing an integrate review of the present literature and conducting a comprehensive competency-based individual development model through a systematic literature review. The researchers employed open, axial and selective coding method and ATLAS.ti9 for data analysis. 7322 documents were identified. Having subjected them to non-inclusion standards, the researchers presented 37 documents to the software for an in-depth investigation. As a result, 359 narrations were identified and grouped into 177 codes, 21 subcategory and 5 main categories. This research led to the presentation of a new model including the following categories: input, individual development plan (setting goals, prioritizing the goals, goal achievement strategies, time management, revising the individual development plan, participatory implementation, determining evaluation criteria, assessment and monitoring of individuals, feedback, reviewing the individual development plan, output, intervening conditions, and contextual conditions. The proposed model can be employed as a basis of the successful individual human resource development plan by various organizations.
    Keywords: Individual development, competency, Systematic review, human resource development
  • Amir Sajedi *, MohammadBashir Bazgir Pages 43-68

    After the victory of the Iranian Revolution, the various administrations in the U.S. have tried to in the least costly manner to maintain their hegemony and superiority in the world via the Islamic Republic of Iran. They tried to avoid if possible the more physical choice. For this purpose, sanctions on the Iran oil and energy sector have been the favorite choice of the policy makers of the White House. The use of sanctions tools, although it causes losses to the target country, but applying it continuously will reduce the efficiency of this tool and the sanctions will harms both side. Given these cases, the purpose of this paper is to investigate the effects of the Iran's oil sanctions on the US economic dominance. The main question of the article is what are the consequences of the imposition of Iranian oil sanctions on the U S economic dominance? In response to this question, the hypothesis is that the oil sanctions imposed over the past years, while losing their maximum efficiency, have over time weakened the US dominance position in the world and has harmed its economic via other powers. The research method is descriptive-analytical due to its nature.

    Keywords: Oil Embargo, The US Economy Dominance, Islamic republic of Iran, Devaluation of Dollar
  • Reza Mahmoud Oghli *, Morteza Ebrahimi, Hossein Fatahi Ardakani Pages 69-103
    The purpose of this research is to investigate the causes, contexts and consequences of the second Karabakh war and the role of regional actors such as Russia and Turkey in it. The Nagorno-Karabakh conflict has been one of the ongoing conflicts in the space after the collapse of the former Soviet Union, which has affected the South Caucasus during three decades of political and security relations. In the fall of 2020, a six-week war changed the dynamics of the three-decade conflict between Azerbaijan and Armenia over the disputed region of Karabakh, and a full-scale war between the two actors over the Karabakh crisis took place. This research tries to investigate the political and military situation of the Second Karabakh War and the role of regional actors such as Russia and Turkey in this war and investigate the political and security consequences of this war. It seems that the second Nagorno-Qarabagh war was influenced by the change in the balance of power between Armenia and Azerbaijan and the change in the political approach of regional actors (Russia and Turkey) towards the Nagorno-Qarabagh crisis. The research method in this article is case, historical-contextual, and the data collection method is document study.
    Keywords: War, Qarabagh, Azerbaijan, Armenia
  • Davoud Heydari, Hasan Darzian Rostami *, Mohsen Eslami Pages 105-130
    The current research was carried out with the aim of identifying the solutions for the use of new communication and information technologies (MICT) in order to improve the security and sustainable development of the coasts of the Persian Gulf and South Makran. Mixed research method includes qualitative and quantitative methods. In the qualitative part, the statistical population included security managers and professors in the field of sustainable development, as well as researchers in the Persian Gulf region, and finally, theoretical saturation was achieved after interviewing 14 people. In the quantitative part, the statistical community included all journalists, media and press in the fields of economy, tourism, culture, social security and development in South Makran region, and the questionnaire was distributed among 247 people using the full-count sampling method. The results of the qualitative section of the research show that from the point of view of the interviewees, the development of optical fiber lines and the infrastructure of modern communication and information technologies can lead to the development of human communication, the development of urbanization, the free flow of information, the elimination of deprivation and the improvement of security in the Persian Gulf and Makran region. In addition, the quantitative findings of the research show that between the development of new communication and information technologies and the recognition of the factors of backwardness and its avoidance in the region, encouraging the local elites to return to the region, encouraging foreign investors to invest in the Makran region, the growth of tourism And there is a significant relationship between attracting tourism in the region, recognizing the human and geographical talents of the region, the growth of social capital and the social security of the residents of the region
    Keywords: New Communication, Information Technologies, security, sustainable development, Persian Gulf, Makran Region
  • Mojtaba Babaei, Alireza Kamali Farajollahzadeh * Pages 131-152

    The impact of strategy and strategic considerations on the war, whether in decision to implement or not implement the war or how it is implemented, is undeniable. But the answer to the question of which aspects of law of war that is affected by these considerations and what is the effect on each of them. requires careful analysis of both fields of study. Therefore, all categories related to war, especially law of war, have been affected by strategic considerations. The law of war on its totality is shaped by considering these considerations as a principle - based law, trying to balance between the principle of military necessity and the principle of humanity that is why its rules are common and general. Such characteristics, affect the interpretation and implementation of law of war, especially its fundamental principles, more prone to the effect of such considerations. This article aims to identify these influences and reveal the ways and means of these influences on the mentioned principle. The findings of this research showed that although strategic considerations have had a significant impact on the basic principles and rules governing the laws of war; But in explaining the issues related to the law of war, it has been neglected and this issue has led to incorrect conclusions and interpretations of this set of laws.

    Keywords: trategy, Law of War, Strategic Considerations, Principle of Military Necessity, Military Advantage
  • Sirous Hajizadeh * Pages 153-182
    Always in the formation of the security-defense pact, such as; The structure of the international system, security needs, and political orientations are influential. In this connection, factors such as; Military power, international structures, understanding of the threat, goals of the defense pact, solidarity and cohesion among the members, and finally the common threat are effective in the application of a defense pact. In this regard, one of the most important concerns of the Islamic Republic in the West Asian region has always been the formation of multilateral security agreements based on geopolitical threats and with a focus on hostilities against our country. This concern has been heightened by the Islamic Republic, especially after the 2011 developments and the spread of the Arab uprisings in West Asia and North Africa. In the meantime, several variables have led to the failure to form unilateral security agreements against Iran, which can be referred to the uncertainty, anarchy and instability of space in West Asia, so that to a large extent predict the next move of actors in such circumstances. Has faced minimal flexibility. Therefore, assessing the polarization of the region, the role of regional actors and the involvement of supra-regional powers in explaining the issue is of great importance. The purpose is to examine the inherent capacity of this approach in explaining the security dynamics of the region. The research method is descriptive-analytical and the data collection method is library.
    Keywords: Security Treaties, Regional Polarizations, Regional Actors, Trans-Regional Actors, 2011 Developments In The Arab World
  • Seyed Hamed Mousavi, Majid Adeli * Pages 184-214

    This study is aimed at investigating and identifying the problems of Iran’s human resources performance appraisal system. The research follows a qualitative approach based on synthetic method. The statistical population of the study consists of the studies conducted during 2000 to 2019 in the field of the pathology of Iran’s human resource performance appraisal system selected through specific search keywords in the national databases. Totally, 114 studies were selected to be investigated. From among these studies, 29 were chosen on the basis of several screening stages and were then evaluated in terms of their titles, abstracts, and contents. The data are obtained by the qualitative analysis of the research documents. Content analysis method was also used for analyzing the research data in three stages (open, axial, and selective types). Analyzing the data in 101 open codes and 32 axial categories and grouping them into 11 dimensions revealed that Iran's human resources performance appraisal system faces problems in these areas: socio-cultural, technological infrastructure, resources and facilities, organizational-managerial, systems, appraisal program design, appraisal Implementation, performance analysis and feedback, evaluation results, and application of the results and consequences. The results of the data analysis led to the identification of the flaws in the Iranian human resources performance appraisal system in the form of a comprehensive model. Therefore, the designed model provides an appropriate framework for organizations to pathologically appraise their human resource performance.

    Keywords: Synthetical research, pathology, human resource performance appraisal